Tilbake
Christina Undrum-2016
Christina Undrum-2016

Tråante: Marja og Katarina

Tråante er det samiske navnet på Trondheim. De to samiske artistene Marja Fjellheim Mortensson og Katarina Barruk har begge  tilknytning til denne byen der det første samiske landsmøtet ble holdt for 100 år siden i 1917. De to unge samiske artistene representerer en ny generasjon artister og har fått med seg et lite stjernelag av norske musikere: Daniel Herskedal (tuba), Espen Berg(piano) og Stian Lundberg (perkusjon). Sammen har de laget en helt ny konsert som inneholder alt fra gammel tradisjonell samisk musikk til moderne  musikk, komponert av utøverne selv.

Konsertproduksjonen er blitt til i forbindelse med jubileet Tråante 2017: 6. – 9. februar 1917 ble samenes første landsmøte gjennomført i Metodistkirken i Trondheim. Dette var første gang at representanter for store deler av Sápmi møttes for å fremme felles sak som et folk. I denne forbindelse blir det et stort jubileum i februar 2017 i Trondheim.

Begge de samiske vokalistene har en relasjon til sentrale personer fra landsmøtet i 1917:  Marjas tippoldefar Daniel Mortensson var en av møtelederne på det første samiske landsmøtet i Trondheim 6-8 februar 1917. Derfor er det ekstra morsomt at hun er med som joiker på 100 års jubileet. Daniel Mortensson var en aktiv forkjemper for samiske rettigheter og en organisasjonsmann. Han ga også ut avisa Waren Sardne (Fjellets røst) fra 1910.

Katarina Barruks máddaráhkká (oldemor) hette Maria Katarina (1882-1950). Maria Katarina født Laula gift Barruk, grunnla den aller første samiske kvinneforeningen 1904. Hun arbeidet aktivt med å grunnlegge lappenes sentralforbund 1904, og var med å arrangere det første samiske landsmøtet i Tråante (Trondheim) 1917.

Lærerveiledning

Last ned:
Forberedelsesarbeid

Denne konsertproduksjonen er laget i forbindelse med jubileet Tråante 2017. Vi har laget et lite dokument på to sider som læreren kan bruke i forberedelsesarbeidet. Elevene får størst utbytte av konserten dersom de får jobbe litt med innholdet i dette dokumentet. Det finnes flere samiske språk. I denne konsertproduksjonen vil elevene få stifte bekjentskap med de to sydligste variantene: 1. Sørsamisk og 2. Umesamisk Se kartet i dokumentet. Dokumentet kan lastes ned ved å klikke på linken over, eller ved å klikke på linken nedenfor.

NRK har laget en TV-produksjon med hver av dem. Vi anbefaler elevene å se deler av disse før musikerne kommer på besøk. 

Katarina Barruk: https://tv.nrk.no/serie/sapmi-konsert/2017/SAPP63040316/avspiller

Marja Fjellheim Mortensson: https://tv.nrk.no/serie/sapmi-konsert/2017/SAPP63040416/avspiller



Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Marja Fjellheim Mortensson, Katarina Barruk, Daniel Herskedal, Espen Berg og Stian Lundberg
  • Produsent: Trøndelag fylkeskommune v/Kristin Løseth Waade
  • Idé/opplegg: Produksjonen er utviklet av utøverne i samarbeid med produsent Øyvind Anda. Frode Fjellheim har vært rådgiver.

Om kunstner / utøver / gruppe

Marja Fjellheim Mortensson: Sørsamiske Marja Mortensson er joiker og sanger fra Svahken sïjte i Engerdal kommune (Hedmark), som er Norges sørligste samiske reinbeitedistrikt. Hun har gått musikklinja ved Stange vgs. For tiden jobber hun som frilansmusiker og har bla jobbet sammen med Frode Fjellheim, Georg Buljo og Fargespill, med prosjekter som The Orchestral joik project, Festspillene i NN og Kongen og Dronningens 25 års jubileum. I 2013 mottok hun Hedmark fylkeskommunes kulturpris, Riddu Riddus unge kunstner 2014 og i 2016 Midtnordisk barne- og ungdomskulturpris for sitt arbeid med å synliggjøre umesamisk- og sørsamisk joik og musikktradisjon. 6 februar 2017 er det 100 år siden det første samiske landsmøtet i Trondheim hvor Marjas tippoldefar Daniel Mortensson var med å lede landsmøtet.

Katarina Barruk: Umesamiske Katarina Barruk er en samisk artist oppvokst i Lusspie (Storuman) på svensk side, med røtter fra fjellsamebyene Vapsten och Ubmeje tjeälddie (Umbyn). Vapsten er den nordligste sydsamiske samebyen som grenser till Ubmeje tjeälddie (Umbyn) som er den sydligste umesamiske samebyen. Barruk ble utnevnt til Riddu Riddus samiske artist 2012. Dette ble et springbrett i hennes videre karriere. I 2013 gikk Katarina ut av Midgårdsskolan - kultur och mediagymnasiumet i Umeå, der hun gikk tre år på musikklinjen  med sang som hovedinstrument. Samme år mottok hun Umeå sameforenings ungdomsstipend. Barruk skriver og komponerer sin egen musikk. Og kombinerer det gjerne med tradisjonelle joiker fra det umesamiske området. Høsten 2015 slapp hun debutalbumet Báruos som betyder åpenbar, utsikt. Albumet var et samarbeid med den samiske komponisten og produsenten Frode Fjellheim. Akkurat nå arbeider Barruk som artist i kombinasjon med att hun studerer tekstil på Sámij åhpadusguovdásj i Jokkmokk. Til neste år planlegger hun å utgi mer ny musikk. Så, følg med.

Daniel Herskedal: Daniel Herskedal fra Molde er tubaist og komponist, og har utdannelsen sin fra musikkonservatoriene i Trondheim og København. Han turnerer internasjonalt med soloprosjektet “Slow Eastbound Train” samt i duokonstellasjon med Marius Neset. Han har skrevet bestillingsverk for blant andre Trondheim Jazzorkester, Moskvapatriarkatets Mannskor og BBC Concert Orchestra.

Espen Berg: Espen Berg (f. 1983) er fra Hamar og bosatt i Trondheim der han tok mastergrad på Jazzlinja ved NTNU i 2008. Espen har gitt ut et titalls plater og turnert verden rundt med egne band siden 2003. I 2016 ble han tildelt Norges største jazzpris, "JazZtipendiatet", og Espen Berg Trio ble utnevnt til offisiell NTNU Ambassadør. I tillegg til sin trio er han aktuell i Trondheim Jazzorkester, og spiller med artister som Mathias Eick, Seamus Blake, Anders Jormin, Marius Neset, Mats Eilertsen, Hildegunn Øiseth, og mange flere. Han er fast ansatt på Jazzlinja i Trondheim, og mottar arbeidsstipend fra Kulturrådet i 2016-2018.

Stian Lundberg: Stian Lundberg fra Trondheim, er trommeslager og pedagog. Han har mastergrad i utøvende musikk fra Jazzlinja på NTNU og har også studert ved Musikkonservatoriet i Kristiansand, HiA. Han spiller i Johndoe og Charlie Rackstead & The Sticklesbergen Ramblers, og har i flere år, frem til 2015, spilt med Ida Jenshus og The South. Stian er  i tillegg en aktiv frilans- og studiomusiker og underviser på Trøndertun folkehøyskole.

Publikumskommentarer

Fantastisk fin forestilling. Elevene her ga uttrykk for at de både likte musikken og joiken.Publisert av: Marit Bruun (klasse - Sørenget skole) – 22.3.2019 13:07
Hei Som jeg allerede visste - en fantastisk produksjon. Men - det er jo en liten tragedie at ungdomstrinn ikke fikk oppleve den. Hvorfor ble det slik?Publisert av: Tormod Gjersvold (klasse - Kommunekontakt) – 2.12.2019 12:00
Tusen takk! :) Artig å høre noe som klinger annerledes enn det dominerende. Super konsert! Publisert av: Arnulv Bergstrøm (klasse - Fevåg/Hasselvika) – 5.12.2019 13:41